Урд или черный маш это редкий вид растений из рода Вигна семейства Бобовые.
Урд хорошо насыщает организм, придает энергии, улучшает аппетит, благотворно влияет на нервную систему. Даже в сушёном виде состоянии сохраняет довольно высокое содержание белка (20—24 %).
В пищу человеком употребляются как сырые бобы урда, так и проросшие и сушёные семена. В Индии и в Пакистане это один из самых популярных видов бобовых. Из цельных семян варят похлёбку, именуемую дал.
У кулінарії маш тушкують, варять або подрібнюють на борошно. Особливою популярністю користується пророщений маш, пагони можна їсти сирими і додавати в салат, вони є низькокалорійною їжею, багатою клітковиною і вітамінами.
Насіння маша варять близько 40 хвилин, попередньо не замачівая. Варений маш додають в супи, другі страви, рагу, готують гарніри до м'ясних страв, запіканки, овочеві котлети. Маш добре поєднується зі шпинатом, іншими бобовими, рисом, бараниною, різними овочами, зеленню, терпкими фруктами, спеціями (кукурмой, кмином, коріандром, каррі, чорним перцем, імбиром, часником та іншими). Смак схожий на квасолю з легким горіховим присмаком.
Енергетична цінність: 347 кКал
Харчова цінність: Білки – 24 г, Жири – 1,2 г, Вуглеводи – 63 г
Основні | |
---|---|
Вид крупи | Маш |
Упаковка | Пакет |
Вага | 1000 кг |
- Ціна: 80 грн./кг